Back to Top

Huonoa johtamista sosiaalialla?

 Aloitan näin negatiivisesti, huonolla johtamisella. Positiivisuus kun joka tapauksessa on kauniisti ilmaistuna yliarvostettua.

 

Sanotaan, että sosiaalialalla johtaminen on huonoa.

Minä en osaa tarkasti määritellä, mitä huono johtaminen yleensä tarkoittaa, mutta yleisen elämänkokemuksen ja useiden selvien kuulohavaintojen perustella luulen pystyväni jollain lailla kertomaan, mitä huonolla johtamisella tarkoitetaan. Tarkkaa määritelmää ei siis ole tässä odotettavissa, vain karkeaa kuvailua.

Rikollista muistelua

Olen kiinnostunut ihmisen mustasta puolesta.

Luen erittäin runsain mitoin dekkareita, true crime -kirjallisuutta, katson elokuvia ja sarjoja rikoksista ja rikollisuudesta, kuuntelen rikosaiheisia podcasteja ja silloin tällöin luen myös tieteellisiä tekstejä. Yhden kesäloman uhrasin psykopatialle ja luin tieteellistä kirjallisuutta ja tutkimuksia aiheesta. Luen jopa Alibia.

Viime aikoina on luvun alla ollut suomalaisten rikollisten muistelmia. Minua kiinnostaa, mitä raakoihin rikoksiin syyllistynyt ajattelee teoistaan, miten rikollinen selittää ja puolustaa toimintaansa tai mikä ajoi rikolliselle tielle.

Luen - ainakin aloitan ja yritän - kaikki käsiini osuvat rikollisten muistelmat. Suurin osa lukemistani rikollismuisteloista on keskinkertaisia sekä kirjallisesti että asiallisesti. Nyt jo kuolleen Marko Lönnqvistin Elämäni gangsterina oli huono, vaikka sen oli toimittanut Jarkko Sipilä. Lönnqvist rehenteli ja machoili ja antoi itsestään tyhmän, steroideja ja kamaa vetävän tyypin kuvan. Hän ei vaikuttanut katuvan mitään. Päin vastoin, hänellä oli mielestään oikeus tempasta turpaan kaikkia, jotka ärsyttivät tai olivat vain olemassa ilman Lönnqvistin lupaa. Jätin kirjan lukemisen kesken.

Samoista syistä jäi kesken Mika Ilménin Immu. Ilméniä vaivaa sama tuuhistelu kuin Lönnqistiäkin. Kirja jäi kesken, en pystynyt lukemaan sitä loppuun. Kesken jäi myös Pekka Lehtisen toimittaman Wanted Janne "Nacci" Tranberg-muistelo.

Janne Ranisen yhdessä Ivar Andersenin kanssa kirjoittama Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi taas on erinomainen kirja. Raninen on analyyttinen ja kertoo ilman pullistelua, miksi hänelle kävi niin kuin kävi.Hän pohtii elämäänsä koruttomasti ja rehellisesti. Raninen ei syytä ketään (vaikka minusta tuntuu,että huoletta voisi!), mutta käy kyllä selvästi ilmi, miksi hänestä tuli rikollinen. Ranisen tarina on siksi niin surullinen, että hänen ikävä kohtalonsa olisi suurella todennäköisyydellä ollut estettävissä.

Edellisistä poikkeava rikollisen muistelmateos on J.K. Tammisen Rikollinen elämäni. Tamminen oli suuren luokan talous- ja businessrikollinen, joka liikkui hämärän peittämillä alueilla. Tamminen on fiksu - hän opiskeli myöhemmin teologiksi ja juristiksi - ja samoin kuin Raninen, analyyttinen. Tamminen ei yhtään puolustele tekojaan eikä syytä ketään.

Viimeisin lukukokemus on Jarkko Sipilän toimittama Lauri Johanssonin muistelmateos. Johansson on mennyt uskoon ja kertoo rehellisesti rikollisesta elämästään. Johansson ei ole lainkaan ylimielinen, vaan kertoo omista valinnoistaan.

Jossain vaiheessa Johanssonin kirjaa lukiessani, mieleeni tunki taas ajatus, joka pyrkii sinne aina silloin tällöin. Miksi ihminen, joka on tarkoituksella ja tietoisesti jättänyt noudattamatta yhteiskunnan sääntöjä, vaatii yhteiskuntaa noudattamaan hänen kohdallaan edullisia yhteiskunnan asettamia sääntöjä? Tämä kysymys on edelleen vastausta vailla. No, saatan kyllä päättelemällä ymmärtää, mistä on kysymys.

Kaikki tässä mainitut rikolliset muistelijat (muistaakseni Tammista lukuun ottamatta) ovat kokeneet lapsena kovia. Kotona on ollut alkoholismia, väkivaltaa ja hylätyksi tulemista. Raninen kuvaa pienen lapsen ulkopuolisuutta riipaisevasti. Ulkopuolisuus ja hyväksikäyttö ovat olleet yhteistä näiden rikollusten lapsuudessa.

Eli hyvä ja turvallinen lapsuus on lapselle tärkeä - tämähän jo tiedetään. Mutta edelleen näitä huonosti kohdeltuja lapsia kasvaa ympäri Suomea. Kunnissa lastensuojelun menot ovat räjähtäneet käsiin. Asiaan olisi ratkaisuja, mutta ne vaatisivat Arkadianmäen tasolta tulevia päätöksiä.

 

Kuuntelussa: Yo-Yo Ma: Vivaldi's Cello

Luvussa: Jarkko Sipilä (toim.): Late - Suomen pelätyimmän rikollisen tarina

Työmarkkinatuen kuntaosuusmaksun merkitys työllistämisessä

Kategoria: Työ    |    Julkaistu: 25.09.2021 09:33

Olen jo pitemmän aikaa miettinyt työmarkkinatuen kuntaosuutta. Siinäpä rentouttava ja romantillinen viikonlopun viihde!

Tämän vuoden (2021) elokuussa Suomessa oli  179 000 tytötöntä. Vuoden takaisesta tilanne oli muuttunut parempaan suuntaan, työllisyys oli lisääntynyt ja työttömyys vähentynyt vuodessa 1,3 prosenttiyksikköä.

Työttömiä on kuitenkin edelleen paljon. Miksi? Olen miettinyt, onko kyse kohtaanto-ongelmasta, haluttomuudesta töihin, terveyden ja toimintakyvyn  ongelmista, työnhakijan iästä, diagnoisoimattomista sairauksista, koulutuksen puutteesta, vaikeasta elämäntilanteesta vai vain siitä, että töitä ei vaan ole tarjolla.

Työterveyslaitoksen sivuilla on erinomainen blogikirjoitus aiheesta, miksi työtön ei ole työssä. Lukekaa ihmeessä!

Miksi työtön ei ole työssä? - Työterveyslaitos (ttl.fi)

Työttömyyden syitä on tutkittu ja siksi tuntuukin kummalta, että edelleen työttömyyden vähentämiseen käytetään raa'asti kuntia rasittavaa talousruoskaa eli työmarkkinatuen kuntaosuusmaksua. Kunta maksaa jokaisesta yli 300 päivää työttömänä olleesta työttömästä sakkomaksua. Mitä pitempään kuntalainen on työtön, sitä suuremman sakkomaksun kunta maksaa valtiolle. Kunnat pyrkivät tietysti välttämään sakkomaksuja, jotka ovat keskikokoisissakin kaupungeissa useiden miljoonien luokkaa. Yksi keino välttää sakkomaksu on saada pitkäaikaistyöttömät kuntouttavaan työtoimintaan. Silloin sakkomaksu poistuu, koska työtön ei ole enää työtön työnhakija vaan hän on toimenpiteessä.

Miksi tämä tuntuu kummalta?

No siksi, että kun tiedetään, että moni pitkäaikaistyötön ei kykene töihin, mutta syystä tai toisesta ei pääse eläkkeelle. Työllisyyttä ei voi lisätä niin, että uhataan kuntia miljoonien talouskepillä, kun kyseessä on rakenteellinen, koko Suomea koskeva ongelma. Pitkäaikaistyöttöminä on paljon ihmisiä, jotka eivät kykene perinteiseen viisi päivää viikossa kahdeksan tuntia päivässä - työpäiviin. Välityömarkkinat ovat varmasti hyvä yritys, mutta usein vain ongelmaa ylläpitävä toiminto.

Pitkäaikaistyöttömien työ- ja toimintakyvyn arviointi kansallisesti organisoituna olisi ensimmäinen askel kohti oikeudenmukaista työttömyys/työllisyyspolitiikkaa silloin, kun puhutaan työttömyyden ratkaisemisesta. Niiden ihmisten, jotka eivät ole työkykyisiä, ei pitäisi koskaan olla työttöminä työnhakijoina.

Vai olenko aivan yössä?

 

Kuuntelussa

Mark Knopfler: Sailing to Philadelphia (Mercury 2000)

Luvussa

Eronen-Liski-Vuorikoski: Ylegate (Pulizer 2017)